Motorhistoriska Klubben i Skåne

Om klubben

 

 
Om MHK:
Motorhistoriska Klubben i Skåne bildades 1965, och är en av de äldsta veteranfordonsklubbarna i Sverige.
MHK har cirka 1400 medlemmar och vänder sig till dig som ᅠärᅠ intresserad av äldre teknik- och fordonshistoria.
MHK organiserar rallyn och träffar på olika platser i Skåne.
Vi arrangerar även resor till intressanta museer och liknande
MHK har sin klubblokal i Kyrkheddinge (Staffanstorp) med ett omfattande och intressant bibliotek
Som medlem får du klubbtidningen VINTAGE fyra gånger per år
MHK arrangerar, månadsmöten bibliotekskvällar, studiebesök och filmaftnar med intressant och varierande program
Du har möjlighet att teckna en mycket förmånlig försäkring till veteran- och entusiastfordon
MHK är medlem av Motorhistoriska Riksförbundet sedan 1969  

Klubbens historia

På sextiotalet fick gemene man det allt bättre, utlandsresandet hade kommit igång, charterresor blev överkomliga och många kunde för första gången köpa              en ny bil.

1965 registrerades ett rekordstort antal personbilar, ett rekord som skulle stå sig i många år.

Det innebar samtidigt att intresset för äldre fordon var minimalt och dessa skrotades ut i betydande antal. Det fanns dock ett antal framsynta herrar som insåg att detta kunde komma att innebära att femtio års teknikhistoria skulle gå i graven.

Vi har dessa kloka män att tacka för att MHK och andra liknande föreningar existerar i dag.

 Den 7 januari 1965 klockan 19.30 samlades ett antal herrar i KAK:s mondäna lokaler vid Stortorget i Malmö. Intresset var stort och det beslutades enhälligt att bilda Skånes Bilhistoriska Klubb,  som namnändrades till Motorhistoriska Klubben i Skåne på initiativ av Carl-Åke Blomstrand, som var en stor motorcykelentusiast.

Han blev också klubbens förste ordförande. Det första styrelsemötet hölls i Eslöv, men behovet av en klubblokal ansågs stort. Detta löstes genom att Helmer Blom upplät en lokal i gatufastigheten till sin bilsadelmakerirörelse på Monbijougatan 5 i Malmö, som därmed blev klubbens första hemvist.

Vid det första styrelsemötet den 12 april beslöts att klubben skulle hålla sin första träff ”i det gröna” på Kristi Himmelfärdsdag den 27 maj. Träffen som skulle hållas hos Manfred Almkvist i Skurup, kom från 1966, att benämnas GRÖNA TRÄFFEN.

Titlar var viktiga förr och de registrerades noggrant tillsammans med andra uppgifter. År 1966 bestämdes dock på ett styrelsemöte att tilltalet inom MHK skulle vara du, detta var mycket framsynt och innan dåvarande medicinalstyrelsens chef, Bror Rexed, lanserade denna revolutionerande idé.

Bror Rexed är ju annars den som förknippas med du-reformen på 60-talet.

Med tiden blev lokalen på Monbijougatan för liten och genom kontakter hyrdes en lokal på Bruksgatan i Kävlinge, där klubben huserade i tolv år. Även denna lokal blev så småningom för liten. I maj 1989 kunde klubben flytta in på Trollenäs Slott där man också fick tillgång till slottsparken och möjlighet att nyttja riddarsalen vid större sammankomster.

Sedan 2011, då MHK blev uppsagda från Trollenäs huserar klubben i sina nuvarande lokaler på Hemvärnsgården i Kyrkheddinge strax utanför Staffanstorp.

1995 kunde Gröna träffen hållas för första gången i slottsparken i Trollenäs och man tyckte att en träff på sensommaren i de vackra omgivningarna kunde vara på sin plats.

På så sätt tillkom det vi i dag känner som GULA TRÄFFEN. Gult är, ju som bekant, höstens färg.

Detta och mycket mer om klubbens historia kan du läsa i nummer II av vår klubbtidning VINTAGE.

 Källa: MHK:s Jubileumsbok 2000, skriven av Bengt Sahlström

Visste du förresten att MHK var en av de drivande klubbarna vid bildandet av MHRF, Motorhistoriska Riksförbundet i februari 1969?
Motorhistoriska Klubben i Skåne     

Postadress: Enhögsatan 6, 212 31  Malmö

Tel:  040 - 49 02 62   

e-post: info@mhkskane.nu

     

  © Copyright Motorhistoriska Klubben i Skåne